Nešto o sito štampi

Sito štampa Podgorica

Sito štampa je prvenstveno namijenjen štampanju na tekstilu. Ima primjenu i na drugim materijalima.

Drugi naziv za sito štampu je propusna štampa, a osnovni proces podrazumijeva štampanje pomoću sita.

Prvo se priprema osnov tj ram koji se najčešće izrađuje od drveta ili aluminijuma, a njegove dimenzije se prilagođavaju materijalu na kojem je potrebno štampati. Na pripremljen ram se zateže tkanina koja je izrađena od poliestera, pa se zatim premazuje specijalnom emulzijom. Kada se emulzija osuši, ona zatvara pore na situ. Zatim se pristupa izradi motiva koji se štampa i to na specijalnom filmu ili paus papiru, koji se prisloni na sito. Kada se emulzija osvijetli, sito se ispira od nanete emulzije, nakon čega ostaju otvorene rupice na onim mjestima na koje svjetlo nije došlo, što je zapravo otisak za štampanje. Sito se zatim postavlja na mašinu za sito štampanje i počinje sam proces.

Pored ovoga, za sito štampanje se koristi specijalni takozvani rakel nož čijim prevlačenjem preko sita boja prolazi kroz rupice u situ i na taj način ostavlja otisak na određenom materijalu. Pored ovoga, sito štampa je jako popularna jer je jedna od njenih osnovnih karakteristika nanošenje izuzetno debelog sloja boja, što nije slučaj i u drugim tehnikama štampanja. Uz to, sito štampa je posebno isplativa za veće količine.

U skladu sa potrebama klijenta svaki štampar će vam reći koje je najbolje rješenje za izradu vašeg dizajna, kako biste mogli da iskoristite sve prednosti sito štampe i u smislu kvaliteta i u smislu finansija.

Mi koristimo kolačiće
Naša web stranica koristi "kolačiće" kako bismo Vam olakšali korišćenje. Daljim korišćenjem stranica prihvatate upotrebu "kolačića"